GPX tracks op de GPS voor wandelen of fietsen

  1. GPX tracks
  2. GPS toestellen

GPX tracks

GPX staat voor GPS exchange format en is een op XML gebaseerde standaard opmaaktaal voor geografische data. Het is het meest gebruikte formaat voor geografische data. Naast GPX is er ook KML (Keyhole Markup Language). Dit formaat werd ontwikkeld door Keyhole Inc. dat inmiddels werd overgenomen door Google. Het formaat wordt o.a. gebruikt in Google Earth.
Garmin gebruikt vooral het GPX formaat.

GPS toestellen

GPS op de smartphone

De tijd dat een GPS-toestel groot en duur was is lang voorbij. Een recente smartphone bevat de functionaliteit out of the box. De capaciteit van de batterij is het zwakke punt van deze toestellen. Met een doorsnee telefoon kan je op niet meer dan 2 tot 3 uur rekenen. Mijn oude iPhone 6 haalde geen 3 uur, maar mijn nieuwere (en goedkope) Xiaomi Mi A2 Lite haalt vlot 5 uur (helderheid scherm op 80%).

De software

De smartphone mag dan de hardware standaard ingebouwd hebben, de GPS wordt maar bruikbaar met een goeie app. Voor mij zijn volgende punten belangrijk:

  • Een track (gpx) kunnen inladen en volgen
  • Gebruik van off-line kaarten
  • Een afgelegd traject registreren
  • Zichtbaarheid (contrasterende kleur kiezen voor gpx track …)

Een handheld GPS

Een handheld GPS-toestel werkt vaak met gewone AA (oplaadbare) batterijtjes. De batterijen gaan langer mee en je kan gemakkelijk reserve batterijen meenemen. Voor occasionele wandelaars en fietsers is een smartphone een goeie oplossing, maar intensieve gebruikers kiezen beter een handheld toestel.
Marktleider voor deze toestellen is Garmin. Eenvoudige toestellen zijn er al vanaf 120 euro, maar de betere toestellen met de mogelijkheid om kaarten te gebruiken zijn veel duurder (vanaf 350 euro).

GPX tracks op de GPS voor wandelen of fietsen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven