Uitstippelen met knooppunten

Wanneer je werkt met knooppunten kies je voor een goed gestructureerd systeem. Je kan erop rekenen dat de wegen en paden berijdbaar of begaanbaar zijn. Wanneer er aan de wegen werken worden uitgevoerd wordt er een omleiding uitgewerkt. Verrassingen zijn nooit uitgesloten maar hier kan je erop rekenen dat je een bruikbaar traject uitwerkt.

In Vlaanderen en Nederland zijn er uitgebreide fiets- en wandelnetwerken. Je hebt niet meer nodig dan een kaart en potlood en papier om een uitstapje uit te werken. Met de computer wordt het nog gemakkelijker. Zoek op de kaart het punt waar je wil starten en klik van nummer naar nummer. Het systeem telt de afstanden tussen de knooppunten op. Zo weet je hoe lang het traject is. Je kan een route geheel of gedeeltelijk wissen. Wanneer je een traject naar je zin hebt uitgewerkt kan je het afdrukken en/of een gpx bestand downloaden.

Voor de fietsers is er https://fietsnet.be. Zeer gebruiksvriendelijke website. Bij het afdrukken kan je kiezen tussen 2 lay-outs: eentje voor de knooppunter en een strook die je op de buis van je fiets kan plakken. De strook kan je ook gebruiken met eenfietsmaatje. Uiteraard kan je ook een gpx bestand downloaden.
In Nederland kan je terecht bij de routeplanner van ANWB.
Zelf kies ik er voor om de routes thuis te creëren en het gpx bestand te kopiëren naar telefoon of gps. Het kan ook met een app. Zo kan je ter plaatse nog snel iets uitwerken.

Voor de wandelaars is er de wandelrouteplanner. Het werkt ongeveer op dezelfde manier als fietsnet. Wanneer je een traject wil afdrukken of downloaden moet je op de site ingelogd zijn. Een account aanmaken kost niets.
In Nederland gebruik je deze routeplanner.
Ook in Frankrijk worden er wandelnetwerken gebouwd. Voorlopig vind je ze alleen via de Vlaamse wandelrouteplanner.

Uitstippelen met knooppunten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven