Wandelen en fietsen met de GPS

Over deze site

Op deze site toon ik de wandelingen en fietstochten die ik gemaakt heb. Dat is in de eerste plaats bedoeld als een geheugensteuntje voor mezelf maar ik deel de tracks graag met iedereen.

GPXViewer

Mijn Garmin gps of mijn smartphone kan een spoor, een "track", opnemen. Dat spoor wordt opgeslagen in een .gpx bestand.

In dat bestand worden de coördinaten van de plaatsen waar we voorbij komen geregistreerd. Meer details vind je op Wikipedia. Om een track op een kaart te tonen heb je dus een routine nodig die de verschillende punten, coördinaten, uit het bestand leest en die weer met elkaar verbindt.

Ik had zoiets gevonden in een Drupal module en dus heb ik in 2016-2017 een Drupal site opgezet. (Op dit ogenblik is die niet meer on-line). Drupal is niet zo'n simpel CMS en krijg het niet genoeg onder de knie om er een behoorlijke site mee te bouwen.

Na lang zoeken ben ik terecht gekomen bij GPXViewer van Jürgen Berkemeier. Met deze scripts kan ik een kaart en een hoogte profiel op een kaart tonen. Maar dan moest ik weer html gaan leren om de webpages te maken waarop ik de kaarten kan tonen. Daar heb ik nu een basis voor gelegd en hier is m'n eerste experiment.

Leaflet

Bij mijn speurtochten rond Drupal modules was ik al bij Leaflet gekomen. Het is een uitgebreide javascript library die je helpt om om te gaan met kaarten. Voor mij nog steeds veel te ingewikkeld en dus ben ik op zoek gegaan naar toepassingen die Leaflet bibliotheken gebruiken om te doen wat ik wil.

Clustering markers on Leaflet maps.

Bij Andy Maloney heb ik een toepassing gevonden die coördinaten toont op een kaart. Dat is een prima manier om de begincoördinaten van elk gpx-bestand op een kaart te tonen. Wanneer er veel punten in dezelfde buurt zijn wordt dit onoverzichtelijk. Andy heeft daar een clustering plug-in voor gevonden. Die plugin gebruik ik ook.